Brass Band HeistIn de wereld van de amateurmuziek is Heist op den Berg al decennia lang een begrip. Nergens in Vlaanderen, België of zelfs Europa vindt men zo veel fanfares binnen de grenzen van één gemeente als hier. Tot in de jaren '90 waren er nog altijd 12 musicerende fanfarekorpsen in Heist en zijn deelgemeenten: een record! Bovendien staat in Heist één van de grootste muziekacademies van de Kempen, die zo de ideale voedingsbodem vormt voor een bloeiend plaatselijk muziekleven. Heist draagt binnen de Belgische muziekwereld dan ook al jaren het aura van de "hoofdstad van de blaasmuziek".

Veel muziekverenigingen die te zeer op de "oude leest" geschoeid waren, kregen het moeilijk. Zij konden het jonge talent niet meer aantrekken. De verenigingen die wilden overleven, kozen voor vernieuwing en verjonging om op hoog niveau te kunnen blijven musiceren. Die korpsen bepalen de toekomst van de amateurmuziek.

In dit klimaat van tradities en moderne, vernieuwende inzichten, droomden de ambitieuze, jonge, Heistse dirigent, Bert Van Thienen, en enkele “gevestigde” Heistse amateurmuzikanten, Marcel Van Den Broeck en Jan Van Den Bergh van een echte brassband. De gemotiveerde muzikanten zouden de muzikale faam van Heist nog verder uitdragen. Jonge Heistse talenten moesten de kans krijgen om samen met meer ervaren Heistse amateurmuzikanten, onder de vleugels van hun topdirigent, een toporkest uit te bouwen.

In 2004 werd Brass Band Heist gesticht. De droom was vervuld. Na een korte wervingsperiode vond de eerste repetitie plaats, in september 2004. Het gestaag groeiende orkest kreeg al gauw de bezetting van de Britse brassband. Het eerste kerstconcert bleek een veelbelovende start te zijn.

Een eerste hoogtepunt volgde snel. Brass Band Heist behaalde op het Vlaams Open Brassband kampioenschap te Mechelen de titel in 3de afdeling. In september 2005, slechts één jaar na de oprichting! Later dat jaar werd op het Nationaal Brassband Kampioenschap te Brussel de titel in 3de afdeling veroverd. Over het lovende juryrapport werd nog lang gesproken. De promotie naar 2de afdeling dwong Brass Band Heist een jaar later af. Wedstrijden en overwinningen volgden. Sinds 2010 speelt BBH in de Kampioensafdeling.